Gurkmeja (Curcuma longa)

Pris:
165 kr
Inkl. 25% Moms
Typ:
Gurkmeja 1kg
Slut i lager
Gurkmeja (Curcuma longa) är en vanlig krydda med stora egenskaper. Gurkmejan växer i Asien, Afrika och Amerika. Den tillhör ingefärsväxterna och den del som man använder är roten  och som ni ser är den väldigt lik ingefäran förutom att den är gul när man skär i den.
De verksamma beståndsdelarna är 3-5% curcuminoider samt 2-7% eterolja. Curcuminoiderna utgör ett gult pigment som i alkohollösning utgör ett mörkgult pigment och som blir rödbrun om man tillsätter något alkaliskt ämne. E100 kurkumin är en godkänd livsmedelstillsats. Curcuminoiderna löses bäst i olja eller alkohol men inte i vatten.

Vid farmakologiska studier har curcuminoiderna visat sig ha lika stark inflammationshämmande effekt som kortison och fenylbutazon. Vid en inflammation ökar aminotransferaserna ASAT och ALAT i blodet. De här enzymerna återgår till sina normalvärden efter intag av curcumin. Curcumin förhindrar även leverskador av giftiga ämnen och verkar även antibakteriellt. Viss effekt på vissa cancertumörer har också inrapporterats och då vid laboratorieförsök. Curcuminet och eteroljan stimulerar även gallproduktionen, gallflödet och magsaftproduktionen.

Medicinsk användning: Gurkmeja används främst vid akuta eller kroniska inflammationer i leder, muskler eller andra organ. t ex vid ledgångsreumatism, artros, lumbago (ont i korsryggen), kolecystit (inflammation i gallblåsan) med eller utan gallsten. Gurkmeja används även för att stimulera aptiten och produktionen av matsmältningssafter.

Beredning och dosering: mald rot av gurkmeja ca 1-3 gram, 3 gram motsvarar 1 tsk, intas bäst tillsammans med en måltid 2-3 ggr om dagen och gärna blandad i maten. Dosen kan gradvis öka upp till 20 gram om dagen för att uppnå önskad effekt. Gör uppehåll efter en månad i några dagar och se om besvären kommer tillbaka och isåfall vid behov fortsätta ytterligare en månad.

Till häst som en kur rekommenderas ca ½ dl/dag i 30 dagar.

Fakta hämtad från boken Fytomedicin av Hans Bertil Juneby.

Gurkmeja-medicin effektiv på Alzheimerflugor
Kurkumin, en substans som utvinns ur gurkmeja, förlänger livet och höjer aktiviteten hos bananflugor med en nervsjukdom liknande Alzheimers. Studien som utförts vid Linköpings universitet tyder på att det är förstadier och fragment av amyloidfibrer som är mest giftiga för nervcellerna,

Läs mer på:
http://liu.se/forskning/forskningsnyheter/1.322945?l=sv

The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer's disease: An overview

Läs mer på:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2781139/

Potential Therapeutic Effects of Curcumin, the Anti-inflammatory Agent, Against Neurodegenerative, Cardiovascular, Pulmonary, Metabolic, Autoimmune and Neoplastic Diseases

Läs mer på:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2637808/